Home Inspiratie Hoe meld je aan voor een mbo opleiding?

Hoe meld je aan voor een mbo opleiding?

Yes. Je bent eruit! Je weet welke mbo-opleiding je wilt volgen en op welke school je dat wilt doen. Hoe zorg je er voor dat je kan beginnen met die opleiding en waar moet je op letten om toegelaten te worden?

Waar moet je je aanmelden?

Je meldt je digitaal aan via de website van de mbo-school waar je je opleiding wilt gaan doen. Daarnaast moet je – om je aanmelding compleet te maken – vaak ook nog andere formulieren digitaal invullen, zoals bijvoorbeeld een Digitaal Doorstroomdossier. Meer informatie vind je op de website van de mbo-school of via je decaan.

 

Vóór 1 april aanmelden voor het mbo

Let op! Meld je aan op uiterlijk 1 april vóór de start van het nieuwe schooljaar. Als je je voor die datum hebt aangemeld, heb je een toegangsrecht voor de opleiding van je keuze. Wanneer je je niet op 1 april hebt aangemeld, dan kan de mbo-school je weigeren. Op tijd aanmelden is dus erg belangrijk! Je mag je voor meerdere opleidingen of bij meerdere mbo-scholen aanmelden en ook kun je na aanmelding je opleidingskeuze binnen de school nog wijzigen.

Wat zijn de toelatingseisen voor het mbo?

Je wordt in principe toegelaten tot de mbo-opleiding van je keuze als je voldoet aan de volgende voorwaarden:

  • Je hebt je uiterlijk op 1 april aangemeld bij de opleiding;
  • Je voldoet aan de vooropleidingseisen, kijk hiervoor op kiesmbo.nl/over-het-mbo/vooropleiding-en-toelating;
  • Je neemt deel aan de verplichte intakeactiviteiten. Of de intakeactiviteiten verplicht zijn, hoor je van de opleiding.

 

Beperkt aantal plaatsen of aanvullende eisen

Het kan zijn dat de opleiding die jij kiest maar een beperkt aantal plaatsen heeft, dit wordt ook wel numerus fixus genoemd. Het is dan extra belangrijk dat jij je op tijd aanmeldt, misschien al wel in januari of februari. Meestal wordt op volgorde van aanmelding geplaatst, soms hanteren scholen ook een loting. Deze informatie vind je ook op de website van de mbo-school van je keuze. Er zijn ook opleidingen die aanvullende eisen mogen stellen waaraan aankomende studenten moeten voldoen. Denk hierbij aan lichamelijke eisen voor sportopleidingen. De school maakt zelf bekend of er aanvullende eisen gelden voor jouw opleiding. Dat lees je meestal al op de website van de mbo-school.

 

Studiefinanciering en OV-jaarkaart

Als je jonger bent dan 18 jaar en je gaat een MBO-opleiding doen, heb je nog geen recht op studiefinanciering. Je ouders ontvangen dan nog gewoon kinderbijslag voor jou. Wel heb je recht op een OV-studentenkaart, hiermee kun je tijdens je studie gratis of met korting met het openbaar vervoer reizen. Vanaf je 18e kun je naast je OV-studentenkaart ook studiefinanciering aanvragen. Om studiefinanciering en een OV-studentenkaart aan te vragen, moet je beschikken over een DigiD, vraag deze dus ook op tijd aan als je deze nog niet hebt.

 

Bronnen: www.kiesmbo.nl en www.rijksoverheid.nl